Η εμπλοκή του παιδιού στο messy and sensory play βοηθάει να το προετοιμάσει για τα επόμενα χρόνια, αλλά και την ενήλικη ζωή του. Όταν ακούμε ακατάστατο παιχνίδι σκεφτόμαστε έναν χαμό, που δεν μαζεύεται! Κάτι που δεν ελέγχουμε και σίγουρα κάτι που μας φέρνει αρνητικά συναισθήματα.

Κι’ όμως δεν είναι έτσι! Μπορεί να είναι χαμός, αλλά είναι ελεγχόμενος με όρια!

Το messy play ή αλλιώς το ακατάστατο παιχνίδι, φαίνεται να έχει πολλά οφέλη για την ανάπτυξη του παιδιού. Κατά την διάρκεια αυτού του παιχνιδιού, το παιδί έρχεται σε επαφή με πολλά αισθητηριακά ερεθίσματα διεγείροντας τις βασικές του αισθήσεις (αφή, ακοή, όραση, οσμή, γεύση). Το σήμα αυτών φτάνει στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να γίνεται ερμηνεία αυτών των ερεθισμάτων.

Αυτό βοηθάει το παιδί να αναπτύξει πολλές δεξιότητες όπως γλωσσικές, κοινωνικές, μαθηματικές, κινητικές, δημιουργικές και συναισθηματικές.

Το παιδί έρχεται σε επαφή και επεξεργάζεται με φυσικά μη τοξικά υλικά, όπως είναι η άμμος, πηλός, oobleck, δαχτυλομπογιές, τροφές και άλλα.

Μέσα από το messy play προάγουμε την ανεξαρτησία του παιδιού, αφήνοντάς το να εξερευνήσει τα πάντα γύρω του, χωρίς να του ρίχνουμε ευθύνες και τύψεις αν λερωθεί, θέτοντας πάντα σαφή όρια.

Το sensory and messy play ακόμα βοηθάει παιδιά με επιλεκτικότητα στην σίτιση (picky eaters). Αρχικά θα πρέπει να διευκρινιστεί το αίτιο που ένα παιδί δεν τρώει με την κατάλληλη λογοθεραπευτική αξιολόγηση. Μπορεί να οφείλεται σε κινητικές ή αισθητηριακές δυσκολίες. Αν το αίτιο είναι αισθητηριακό ή αν το παιδί είναι αγχωμένο, τότε το messy and sensory play μέσα από πλήθος παιχνιδιών μπορεί να το βοηθήσει σημαντικά.